Voor wie is de scan?

Deze scan is bedoeld voor diensten en organisaties met meer dan 50 medewerkers. Medewerkers kunnen ook freelancers en vrijwilligers zijn.
Met de scan krijg je een helder beeld van wat jouw organisatie inzet om gewenst gedrag te stimuleren, integriteit te bevorderen en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en er gepast op te reageren.

Onder grensoverschrijdend gedrag verstaat ICOBA elk gedrag dat persoonlijke of algemeen geldende waarden en normen schendt, grenzen overschrijdt en (on)bewust schade toebrengt of dreigt toe te brengen aan anderen, de omgeving of zichzelf. ICOBA spreekt in die zin ook van agressief gedrag.

Werk je met minder dan 50 medewerkers? Dan is de scan misschien te uitgebreid. Doorloop de vragen om je te laten inspireren en te groeien in het thema op maat van jouw dienst of organisatie

Een brede kijk op het agressiebeleid

Nodig bij de start je collega’s uit om de scan in te vullen. Het aantal is onbeperkt.

Betrek zoveel mogelijk medewerkers die je kan linken aan het thema. Selecteer een gezonde mix in leeftijd, geslacht, anciënniteit, werkvorm en functie. Zo krijg je een brede kijk op het beleid en de vertaling ervan naar de werkvloer.

Denk aan de agressiecoach of API, kwaliteitscoördinator, vormingsverantwoordelijke, interne trainer, interne preventieadviseur, vertrouwenspersoon, de leidinggevende, (maatwerk)coach, vakbondsafgevaardigde, het interventie- en nazorgteam, leden van de werkgroep integriteit of grensoverschrijdend gedrag ... . En vergeet de busbegeleider, administratieve kracht en/of poetshulp niet. Ze hebben elk een andere invalshoek.

Vergelijk de resultaten per functie

De scan laat toe dat je de resultaten van medewerkers met een gelijkaardige functie met elkaar vergelijkt. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan of de lijnfuncties een zelfde kijk hebben op het beleid als de staffuncties en de uitvoerende functies.